Angol igeidők összefoglaló táblázat letölthető, nyomtatható formátumban

Az alábbi négy összefoglaló táblázatban találod mind a 12 angol igeidő képzését, leggyakoribb használatát egy-egy példamondattal.

Angol igeidő táblázat letöltés

A lenti linkről le is tudod tölteni nyomtatható, A4-es formában.

https://www.learnandgo.hu/wp-content/uploads/angol-igeidok-osszefoglalo-tablazat-letoltheto-nyomtathato-pdf.pdf

1. Táblázat: egyszerű igeidők

Az első táblázatban az egyszerű (simple) igeidőket találod: egyszerű jelen – present simple, egyszerű múlt – past simple, egyszerű jövő – future simple. Ezek alap igeidők, a legtöbb dolgot ki tudod vele fejezni, figyeld meg a segédigék használatát!

angol igeidők összefoglaló táblázat

Angol igeidők összefoglaló táblázat

2. Táblázat: folyamatos angol igeidők

A második táblázatban a folyamatos (continuous) igeidők szerepelnek: folyamatos jelen – present continuous, folyamatos múlt – past continuous, folyamatos jövő – future continuous.
A folyamatos szemlélet lényege, hogy adott pillanatban vmi épp történik. Érdemes megfigyelni, hogy a három folyamatos igeidő ugyanazt fejezi ki, csak időben eltolva: épp most csinálom > épp akkor csináltam > épp akkor csinálni fogom. Ráadásul a képzésük is nagyon hasonló.

Angol igeidők összefoglaló táblázat

Angol igeidők összefoglaló táblázat

 

Angol igeidők magyar fejjel

Ha végre érteni szeretnéd az angol igeidőket, nézd meg az alábbi terméket!

3. Táblázat: befejezett angol igeidők

A harmadik táblázatban találod az egyszerű befejezett (perfect) igeidőket: befejezett jelen – present perfect, befejezett múlt – past perfect, befejezett jövő – future perfect. A befejezett igeidők lényege nagyon leegyszerűsítve, hogy adott időpontra vmi elkészül, lezajlik, befejeződik. Érdemes itt is megfigyelni a nagyon hasonló képzést, illetve a jelentést.

Angol igeidők összefoglaló táblázat

Angol igeidők összefoglaló táblázat

4. Táblázat: befejezett folyamatos igeidők

A negyedik táblázatban pedig a befejezett folyamatos (perfect continuous) igeidőket találod: folyamatos befejezett jelen – present perfect continuous, folyamatos befejezett múlt – past perfect continuous, folyamatos befejezett jövő – future perfect continuous. A folyamatos befejezett igeidők (perfect continuous) lényege, hogy egy adott pillanatban a cselekvés vmennyi ideje tartott pl: most csinálom egy ideje, akkor már csináltam egy ideje, vagy akkor már egy ideje csinálni fogom. Itt is megfigyelhető a hasonló képzés és jelentés.

Angol igeidők összefoglaló táblázat

Angol igeidők összefoglaló táblázat

Angol igeidőkkel kapcsolatos cikkeink

Folyamatos és egyszerű igeidők közötti alapvető különbség

Going to vagy will, jövő idők összehasonlítása

Egyszerű és folyamatos múlt összehasonlítása

error: Content is protected !!